Restauratorii Muzeului ASTRA, laureaţi ai Salonului Naţional de Restaurare de la Craiova

Un succes remarcabil a fost înregistrat de către restauratorii Complexului Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu, care au obţinut un număr de cinci premii importante, acordate în cadrul Salonului Naţional de Restaurare, cel mai important eveniment de acest gen din România, organizat de Muzeul Olteniei din Craiova, în perioada 11-15 octombrie 2013.

Lucrările prezentate au fost însoţite de o documentaţie ştiinţifică privind procesul de restaurare, dar şi de o susţinere realizată de către fiecare restaurator în faţa comisiei. Juriul, compus din specialişti de elită în domeniul restaurării de la mai multe muzee din ţară, a acordat restauratorilor Muzeului ASTRA următoarele premii :

Expertul-restaurator dr. Geanina Ionescu a obţinut Marele premiu pe ţară pentru restaurare icoane pictate pe sticlă, participând cu trei icoane din secolul al XIX-lea, două dintre acestea atribuite zugravului Nicolae Caţavei. În cazul acestora, hârtia argintată constitutivă a ridicat probleme în procesul restaurării.  A treia piesă  a fost o icoană din Mărginimea Sibiului. În crearea  acesteia, zugravul a interpus hârtie între pelicula de culoare şi capac. Dificultatea restaurării a reprezentat-o îndepărtarea acestei hârtii, care pe alocuri a aderat la pelicula de culoare.

 

Expertul-restaurator Gabriela Negoescu, a participat cu o ladă veneţiană deosebit de valoroasă, din secolul al XV-lea, denumită „cassone”, clasată în categoria Tezaur naţional, obţinând Marele premiu pe ţară pentru restaurare lemn policrom. Restaurarea acestei piese, aparţinând Academiei Române, a fost sponsorizată de Asociaţia Culturală Patrimoniu pentru viitor din Bucureşti. Lada a aparţinut probabil unei familii foarte înstărite din Veneţia, a cărei blazon puternic deteriorat, nu a putut fi din pacate recunoscut. Pe casete, piesa prezintă scene pictate din viaţa cotidiană a familiei. La realizarea lucrării a colaborat restauratorul C.N.M. ASTRA, Nicu Potcovel, care nu a putut fi prezent la Craiova.

 

Expertul-restaurator Florenţa Moga, a primit Diplomă de excelenţă pentru restaurare piele-blană, participând cu un număr de trei piese datate secolul XIX-XX, la confecţionarea cărora s-a folosit piele albă, piele vopsită, broderie din fire de lână  şi din mătase naturală, piele-blană, astrahan. Intervenţiile de restaurare au fost complexe, unele dintre obiecte fiind deteriorate cu pierdere de materiale.

 

Diploma de excelenţă pentru restaurare icoane pictate pe lemn a revenit expertului-restaurator dr. Mirel Bucur. Piesa prezentată a fost o icoană lipovenescă de secol XIX care a presupus o restaurare amplă, determinată de starea de conservare. Multiple intervenţii inadecvate, printre care pseudo-consolidări cu cuie matalice, care au străpuns straturile picturale, determinaseră degradări ale piesei.

 

Expertul restaurator textile Vasilica Izdrailă, a oblinut Diploma de merit pentru restaurare textile. Lucrarea prezentată este o cârpă la brâu săsească, textilă din mătase naturală ce face parte din costumul de sărbătoare săsesc. Deşi este o piesă de dată mai recentă (început de secol XX), realizată industrial, a fost apreciată pentru volumul de muncă şi fineţea intervenţiei şi pentru faptul că s-a făcut o atribuire istorică a acestei piese, creată ulterior anului 1905.

 

Concomitent  cu Salonul Naţional de Restaurare s-a desfăşurat cea de-a treia conferinţă internaţională Materie şi materiale în/pentru restaurarea şi conservarea patrimoniului MATCONS 2013, la care au luat parte invitaţi din ţară şi din străinătate. Experţii restauratori dr. Geanina Ionescu şi dr. Mirel Bucur au susţinut lucrări. Evenimentele organizate de Muzeul Olteniei din Craiova s-au finalizat cu editarea catalogului salonului şi a publicaţiei cuprinzând lucrările susţinute în cadrul conferinţei internaţionale.

 

Biroul de presă al C.N.M. ASTRA

Search